Γεύσεις από το Βελιγράδι


Loading...

Το Βελιγράδι, η Λευκή πόλη όπως την ονομάζουν οι Σέρβοι, στη σύγχρονη ιστορία του αντιμετώπισε δικτατορία, εμφυλίους και κατάφερε να αντισταθεί και να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του. Σήμερα είναι μία ζωντανή ευρωπαϊκή πόλη με χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών. Η νυκτερινή ζωή, το μουσείο Νίκολα Τέσλα, οι συνεχείς αλλαγές της πόλης γίνονται κίνητρα για ταξιδιώτες νεαρής ηλικίας από όλη την Ευρώπη Ναι, ναι, καλά αλλά τι θα φάμε στο Βελιγράδι;

Börek ή απλά Μπουρέκια

Η κουζίνα της γειτονικής Σερβίας όπως και κάθε βαλκανικής πόλης είναι επηρεασμένη από την τοπική παραγωγή, από τις Γεύσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και από την Ελληνική κουζίνα. Οι λιγότεροι μυημένοι στη Βαλκανική κουζίνα, αρχικά εντυπωσιάζονται από τα Μπουρέκια της Σερβίας. Εμείς ως Έλληνες που λατρεύουμε τις πίτες, γνωρίζουμε καλύτερα τις γεύσεις αυτές. Δεν ξέρω αν θα εντυπωσιαστούμε αλλά σίγουρα δεν θα απογοητευτούμε από αυτή την τόσο οικία γεύση.

Ćevapcici

Περνάω σε μια πιο βαριά γεύση, ιδιαίτερα διαδεδομένη στις χώρες της Πρώην Γιουγκοσλαβίας. ĆEVAPĆIĆI, ονομάζεται η παρασκευή που περιέχει μικρά λουκανικάκια, καλύτερα να τα πω σουτζουκάκια, σερβίρονται αποφλοιωμένα συνήθως 5-10 κομματάκια, με γιαούρτι ή κρέμα τυρί, κρεμμύδια και ψιλοκομμένες πιπεριές. Σερβίρεται ως μερίδα ή ως σάντουιτς

Pljeskavica

Ακόμη ένα έντονο πιάτο είναι το Pljeskavica, η απάντηση της Σερβίας στα Hamburger, πλούσιος σε γεύση κιμάς (μοσχαρίσιος ή χοιρινός), πικάντικος σερβίρεται με τυρί κρέμα και κρεμμύδι.

Punjene Paprike ή απλά Γεμιστά

Η τοπική κουζίνα της Σερβίας και φυσικά του Βελιγραδίου είναι κοντά στη δική μας. Έτσι και εδώ έχουμε μια συνταγή που εμείς θα την ονομάζαμε απλά γεμιστά. Γεμιστές πιπεριές ή ντομάτες με κιμά και ρύζι. Οι γείτονες στο Βελιγράδι κάνουν μαγικά με τις πιπεριές και έτσι μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την δική τους εκδοχή για ένα πιάτο που δεν λείπει ποτέ από ένα Ελληνικό σπίτι.

Bečka Snicla η απλά Βιεννέζικο Σνίτσελ

Οι Σέρβοι δανείζονται τη διάσημη Αυστριακή συνταγή του Βιεννέζικου Σνίτσελ και την εφαρμόζουν στο δικό τους πολιτισμό δημιουργώντας ένα fusion αποτέλεσμα που μαγεύει. Το πιάτο ονομάζεται bečka šnicla (Βιεννέζικο Σνίτσελ...όχι πολύ πρωτότυπο όνομα μπορώ να πω). Ο θρύλος λέει πως οι κάτοικοι της Σερβίας χρησιμοποίησαν το Χοιρινό κρέας ως μια μορφή "Γαστρονομικής αντίστασης" κατά των κατακτητών Τούρκων. Νομίζω μια δοκιμή των παρασκευών αυτών είναι απαραίτητη. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η κουζίνα των Βαλκανίων δεν είναι τόσο φιλόξενη για τους χορτοφάγους, ωστόσο υπόσχομαι την επόμενη φορά να παρουσιάσω μερικές επιλογές για τους χορτοφάγους!